İletişim Bilgileri     Arama

Sudan'da Gösteriler: Batı Oyunu Mu Ekmek Davası Mı?

  • Anasayfa
  • Analiz
  • Sudan'da Gösteriler: Batı Oyunu Mu Ekmek Davası Mı?
Sudan'da Gösteriler: Batı Oyunu Mu Ekmek Davası Mı?

Sudan'da Gösteriler: Batı Oyunu Mu Ekmek Davası Mı?

Sudan, Batı'nın Afrika kıtasına açılmasıyla istikrarlı bir şekilde ilgilendiği ülkelerdendir. Afrika'nın kuzeydoğusunda Mısır'ın hemen güneyinde yer alan ülke, Kuzey Afrika ile Orta Afrika'yı; doğuda ise Arabistan Yarımadası ile Afrika'yı birbirine bağlayan dolayısıyla Afrika egemenliği için anahtar bir konumdadır. Ülke, Nil nehri kaynakları üzerinde bulunması ve petrol rezervleri ile dış güçlerin ilgisini çekecek bir ekonomik varlığa da sahiptir.

Sudan, bu doğal konumu ve sosyo-ekonomik yapısıyla 1989'dan bu yana siyasi olarak uluslararası güçlerin yoğun ilgisiyle yüz yüzedir. General Ömer el-Beşir komutasındaki Sudan silahlı kuvvetleri 1989'da, seçimle iş başına gelen Devlet Başkanı Sadık el-Mehdî'yi devirdi, ardından bütün siyasi partileri kapattı. Bu devrimle, ülkenin yönetimi Devrimci Hareket Konseyi'ne geçti; General Ömer el-Beşir de, konseyin başkanı olarak Sudan'ın fiili devlet başkanı sıfatına sahip oldu.

Devrimin niteliği ilk anda kafa karıştırıcıydı. Devrimci Hareket Konseyi üyeleri kendilerini Batı'nın Sudan'daki sömürü uygulamalarına karşı milliyetçi-dindar askerler olarak tanıtıyorlardı. Gerçekte ise Ömer el-Beşir, henüz çocukken İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler Hareketi) tarafından özenle yetiştirilip orduya yerleştirilmiş ve devrim konusunda İhvan-ı Müslimin'le ortak çalışmıştı. Ne var ki uluslararası sistemin hem Batı hem Doğu Blokları ile İhvan-ı Müslimin karşıtı olması; Mısır'ın İhvan-ı Müslimin'e karşı mücadelesinin sürmesi ve Suudi Arabistan'ın İhvan-ı Müslimin'le stratejik mücadelesi General el-Beşir ve Sudan İhvan-ı Müslimin hareketini temkinli davranmaya yöneltti.

Analizimizin Tamamına Ulaşmak İçin Tıklayınız.