İletişim Bilgileri     Arama

SDAM Seminer Etkinliği: “Dünden Bugüne HAMAS”

  • Anasayfa
  • SDAM Seminer Etkinliği: “Dünden Bugüne HAMAS”
SDAM Seminer Etkinliği: “Dünden Bugüne HAMAS”

SDAM Seminer Etkinliği: “Dünden Bugüne HAMAS”

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM) 04 Kasım 2017 tarihinde konuşmacı olarak HAMAS Sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri'nin katıldığı "Dünden Bugüne HAMAS" konulu bir seminer etkinliği gerçekleştirdi.

Öğrenciler HAMAS'ın Temel Taşlarıdır

Konuşmasına kendi hayat tecrübesinden kesitler aktararak başlayan Sami Ebu Zuhri HAMAS'ın kuruluş yıllarını, öğrencilerin HAMAS'ın kuruluş ve gelişimindeki etkin rollerini anlattı. “HAMAS'ın temeli, mütevazı fakat etkili adımlarla Şeyh Ahmed Yasin ve diğer liderler tarafından atıldı. Bu süreçte, 1978 yılında kurulan İslâm Üniversitesi'nin büyük katkısı oldu. Dava, bu vesileyle öğrenciler arasında yayıldı. İlerleyen süreçte Hareket, kendisini her alanda göstermeye başladı. Dr. Abdulaziz Rantisi kendi mesleğinde işini iyi yapan birisi olarak öne çıktığı gibi benzer örnekler ticaret, eğitim vb. alanlarda da görüldü." şeklinde konuşan HAMAS Sözcüsü, Hareket'in temelini öğrencilerin oluşturduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün bunların yanında Hareket'in temelini öğrenciler oluşturmuştur. Öğrenci faaliyetleri sadece üniversitelerde değil, tüm eğitim kurumlarında icra edildi. HAMAS'ın birçok lideri öğrenci çalışmalarından gelmedir. Toplumda yer edinip güçlenmek isteyen her hareket öğrenci çalışmalarına eğilmeli, çalışmalarına oradan başlamalıdır. Öğrencilerin hem okullarını okumaya hem de İslamî çalışmalarını yapmaya vakitleri vardır. Bu noktada Müslüman gençlerin bahaneler arkasına sığınması kabul edilemez."

 

Liderini Şehit Veren Bir Davada İhlâs Vardır

HAMAS'ın yaşadığı zorluklara ve Direniş'in zorluklarla mücadele ederek olgunlaştığına vurgu yapan Sami Ebu Zuhri “HAMAS'ın resmi kuruluş tarihi 1987'dir fakat HAMAS Hareketi, geniş bir toplumsal tabana sahip bir hareket olarak bu tarihten çok daha öncesinde de vardı. HAMAS ismi bu tarihten sonra kullanılmaya başlandı, ondan önce İslamî Direniş ismi kullanılmaktaydı. 1987'de başlayan Birinci İntifada Hareket için zorlu bir süreçti. Ancak Hareket'in olgunlaşması, direniş azminin sağlamlaşması adına faydalı oldu. Birinci İntifada 1993 Oslo Anlaşması ile sona erdi. Oslo süreci ile teşekkül ettirilen Filistin Özerk Yönetimi HAMAS'a büyük baskılar uyguladı. Bu zamanda da Hareket'in ayakta kalmasını sağlayanlar öğrenciler oldu. İkinci İntifada 2000 yılında başladı, 2005 yılında intifadanın sona ermesine kadar geçen sürede HAMAS'ın Şeyh Ahmed Yasin, Şeyh Abdulaziz Rantisi, Salah Şahade, İsmail Ebu Şeneb gibi liderlerinin şehit edilmesi özellikle gençlerin Hareket'e ilgi duymasını sağladı. Çünkü liderlerini şehit veren bir davada ihlâs vardır." dedi.

 

HAMAS Direnişi “Halk Direnişi" Hâline Geldi

HAMAS'ın Filistin'de siyasi seçimlere katıldığı süreçle ilgili de konuşan Ebu Zuhri, “HAMAS, 2006 seçimlerinde Filistin'de en yüksek oy oranına ulaşan grup olarak meclisin üçte iki çoğunluğunu elde etti. Diğer gruplar Hareket'in, toplumsal desteğinin zayıf olduğu düşüncesiyle, seçimlere katılmasını istiyorlardı. Ancak seçim sonuçlarını kabul etmediler ve HAMAS hükümetine katılmadılar. ABD ve birçok Avrupa ülkesi Filistin'e yardımları kesip HAMAS'ı tasfiye etmeye çalıştılar. Fetih Hareketi de meşru sonuçları kabul etmediği gibi HAMAS'a baskı uygulamaya başladı. HAMAS kendisini savunmaya mecbur kaldı ve işgalci ile birlikte Fetih de Gazze'yi terk etmek zorunda kaldı. Bugün Fetih'le bir anlaşma yaptık. Filistin Davası'nın başarıya ulaşması için her türlü fedakârlığı yapmaya, bize el uzatan tüm taraflarla görüşmeye hazırız. Bizim önceliğimiz işgalciye karşı savaşmak ve Filistin'in tamamını özgürlüğüne kavuşturmaktır. HAMAS'ın asıl amacı Filistin yönetimini Fetih'ten devralmak değil, işgali sonlandırmaktır." ifadelerini kullandı.

HAMAS'ın bugünkü durumunu ve içinde bulunduğu şartları aktaran Ebu Zuhri, “HAMAS denilince aklınıza sadece silahlı bir grup gelmesin. HAMAS bugün hayatın her alanında varlık gösteren, ekonomik hayattan eğitime, sosyal hayattan askeri alana kadar bir toplumu ayakta tutan tüm dinamiklerle ilgili çalışmalar yürüten, aynı zamanda motivasyon, psikoloji ve silah açısından eskisinden daha güçlü bir orduya sahip olan bir harekettir. Bu ordu 2008, 2012 ve 2014 savaşlarından başarıyla çıkmıştır. Ordu mensuplarının çoğu hafızdır. Tamamı askerî eğitimle birlikte İslamî ilimler eğitimi de almıştır. Direniş, HAMAS direnişinden “halk direnişi"ne evrilmiştir. Toplumun bütün kesimleri Direniş'i desteklemektedir ki bu, HAMAS'ın en büyük başarısıdır." şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılanan seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Etkinlik Bilgileri

  • Etkinlik Adı: SDAM Seminer Etkinliği: “Dünden Bugüne HAMAS”
  • Etkinlik Yeri: SDAM'ın İstanbul Fatih'teki genel merkezinin seminer salonu
  • Başlangıç Tarihi: 04-11-2017 11:30
  • Bitiş Tarihi: 04-11-2017 13:00