İletişim Bilgileri     Arama

SDAM Seminer Etkinliği: '20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi'

  • Anasayfa
  • SDAM Seminer Etkinliği: '20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi'
SDAM Seminer Etkinliği: '20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi'

SDAM Seminer Etkinliği: '20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi'

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM), 2017-2018 eğitim-öğretim dönemindeki seminer etkinliklerini başlattı. Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlahiyatçı Yazar Mehmet Göktaş'ın konuşmacı olarak katıldığı "20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi" konulu seminer etkinliği farklı bölümlerden birçok üniversite öğrencisi tarafından yoğun bir ilgiyle takip edildi.

07 Ekim 2017 Cumartesi günü SDAM'ın Fatih'te bulunan genel merkez seminer salonunda düzenlenen etkinlikte Mehmet Göktaş konuşmasına, İslâmî Hareket'in sahip olması gereken birtakım özellikleri sıralayarak başladı.  Göktaş, “Bir harekete İslâmî hareket denilebilmesi için öncelikle disiplinli bir camianın bulunması, bu camianın çeşitli İslâmî faaliyetlerde bulunması, bir programı ve hedefi olması gerekir. İslâm'ın sadece bir yönüyle iştigal eden, çeşitli yardım organizasyonları veyahut da sadece eğitim faaliyetleri ile uğraşan yapılara -yaptıkları ameller İslâmî olsa da- İslâmî hareket denilemez. Çünkü İslâmî hareketlerin değişmeyen hedefi İslâm'ın hâkimiyetini tesis etmektir." dedi.

Seminer boyunca sık sık tarihi olaylara ve referanslara atıfta bulunan ve İslamî hareketlerin hilafetin kaldırılmasına karşı oluşan arayışın bir neticesi olduğunu belirten Göktaş, 20. yüzyıldaki hareketlere İslâmî vasfını kazandıran olmazsa olmaz hususlardan birinin “emperyalizme karşı mücadele" olduğunu belirtti. “İslâmî Hareket ayrıca evrensel olmalı. Yalnızca bir bölgenin kurtuluşu, özgürlüğü için çalışıp, ümmetin derdiyle dertlenmeyi, dünyanın farklı noktalarındaki din kardeşlerinin sorunları için çözüm aramayı ihmal etmemelidir. Aksi durumda o hareketin İslâmî hareket olduğunu söyleyemeyiz." diyerek konuşmasına devam eden Göktaş, İslâm Ümmeti içerisinde yaşanan ayrılıklara da değinerek kimi hareketlerin bir yandan ümmet içerisinde, kendi anlayışları açısından, sorun olarak gördükleri meseleleri gündeme taşıyıp ümmetin enerjisini bunlara harcarken öte yandan emperyalistlerle iyi geçindiklerini hatta onlara maddi destek sağladıklarını belirtti. Mehmet Göktaş, bu hareketlerin bağımsız bir tez değil, İslâmî tezlere karşı bir antitez olduğunu ifade etti.

Bir İslâmî hareketin güçlü temeller üzerinde yükselmesi ve ayakta kalmasının ancak kendi özkaynakları ile mümkün olabileceğini, bunun dışında dışarıdan destek alarak büyüyen hareketlerin uzun ömürlü olamayacağını da söyleyen Göktaş İslâmî hareketlerin iç işleyişinden kaynaklanan bazı sorunların bölünmelere yol açtığını vurgulayarak “İslâmî Harekette liderlik tek adamlık demek değildir. İslâmî Hareketler iyi yetişmiş, nitelikli kimselere yer açıp onları kapasiteleri ile orantılı işlerde istihdam etmeliler. Aslolan şahıslar değil, hareketin devamlılığı olmalıdır. 20. yüzyıl boyunca bunu başaramayan birçok hareket bölünmüş, gücü dağılmıştır." dedi.

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Etkinlik Bilgileri

  • Etkinlik Adı: SDAM Seminer Etkinliği: '20. Yüzyılda İslâmî Hareket Tecrübesi'
  • Etkinlik Yeri: SDAM'ın İstanbul Fatih'teki genel merkezinin seminer salonu
  • Başlangıç Tarihi: 07-10-2017 11:30
  • Bitiş Tarihi: 07-10-2017 13:00